maanantai 21. syyskuuta 2009

Tietopaketti geokätköilystä


Gepsi näyttää tietä ja etäisyyttä pyörän sarvikkoon kiinnitettynä. Onnistunut syntymäpäivälahja mieheltäni minulle :)

Tämä kätkö oli infotaulun jalustan alla.

Tämä kätkö oli näkymättömissä onton puun sisällä.

Rasian sisältöä.

Moni on varmaan lukenut lehdistä juttuja geokätköilystä, melko uudesta harrastusmuodosta. Ajattelin kuitenkin kerätä tähän hiukan perustietoa asiasta, jos joku ei tiedä mitä kätköily on tai on kiinnostunut aloittamaan harrastuksen.

Kätköily sopii kaikenikäisille ihmisille. Olen kuullut, että siitä on tullut yhteinen harrastus esim. isovanhemmille lastenlasten kanssa, murkkuikäisille yhdessä vanhempien kanssa, pariskunnille jne. Vein viime kesänä 74-vuotiaan isäni yhteen bunkkeriin tutustumaan kätkön etsintään. Isä löysi kätkön ja oli aivan innoissaan jutusta.

Kätköily ei vaadi varsinaisesti paljon mitään muuta kuin nettiyhteyden ja gps-laitteen (voi jonkin verran etsiä ilmankin). Perehtymistä asia vaatii ja suositeltavaa on ensin lukea tarkasti ohjeet. Mielestäni harrastuksen aloittaminen ei kuitenkaan ole sen vaikeampaa kuin esim. blogin luominen ensimmäistä kertaa. (Tosin mulle molemmat tuottivat hermojen menetyksen monta kertaa!)

Kätköjä löytyy kaupungeista, rakennuksista, maalta, metsästä jne. Eli ei vaadi sen kummempaa kuntoa tai retkeilytaitoja välttämättä. Geocache.fi sivuilta löytyvät piilotetut kätköt. Noilla sivuilla näkee kätköt esim. paikkakunnittain kartalla, maastoluokitukset, vaikeusasteet, kätköjen luokittelut jne. Kätkötyyppejä on erilaisia. Joissain joutuu esim. ratkaisemaan arvoituksen, jotta saa koordinaatit selville.

Eli lyhyesti:

1. Valitset kiinnostavan kätkön nettisivulta ja tiedot siitä.
2. Tallennat koordinaatit gps-laitteeseen ja selvität kartasta, missä kätkö suurinpiirtein sijaitsee.
3. Menet kätkön läheisyyteen ja suunnistat gps-laitteen osoittaman nuolen mukaan kätkölle. Gps-laite näyttää etäisyyden kätkölle, joten suunnistaminen on helppoa.
4. Kätkön löytämiseen voi olla myös piilottajan laittamia vihjeitä nettisivulla. Kätkön koko voi vaihdella suurinpiirtein filmipurkista isompaan laatikkoon. (Pienin löytämäni kätkö oli sormenpään kokoinen :))
5. Kun löydät kätkön, kirjaat lokikirjaan (yleensä vihko tai paperirulla) nimimerkilläsi löytösi. Rasiassa voi mahdollisesti olla vaihtareita, eli pikkutavaroita (yleensä lasten mieleen) tai geokolikko tai reissaaja, jotka siirretään johonkin toiseen kätköön. Purkki piilotetaan takaisin, mistä sen on löytänyt. Vinkki: kun kirjautuu kätköilijäksi geocaching.com -sivuilla, kannattaa valita nimimerkki, jonka haluat näkyvän lokikirjassa julkisesti.
6. Lopuksi kirjaat käyntisi kätköllä nettisivulle, johon olet rekistöröitynyt.

Hyödyllisiä linkkejä, joihin kannattaa tutustua ensin tarkasti:

Geokätköt
Pekan geokätköilysivu
Geokätköily-wiki
Geocache.fi
Geocaching-The Offical Global GPS Cache Hunt Site

Kerron mielelläni lisää, jos on jotain kysyttävää.

3 kommenttia: